torstai 4. huhtikuuta 2013

Sokeria siellä, sokeria täällä

Lukiessani Aitoa ruokaa- kirjaa ja Diabeteksen hoito ruokavaliolla- opusta, olen huomannut kuinka jokaiseen mahdolliseen ruokaan oikeastaan laitetaan sokeria. Ja jos ainesosissa ei lue tylysti sokeri, siinä lukee esimerkiksi glukoosi-fruktoosisiirappi, sokerikulööri tai maissisiirappi. Aika makiaa.

Tsekkasin huvin vuoksi K-marketissa myytävän valmisruskeakastikkeen. Sanoin ystävälleni: "Mä olen ihan varma, että tossa on sokerikulööriä." (Sitä käytetään tuomaan ruskeaa väriä.) Ja kun käänsin purkin, niin tadaa, siinä oli sokerikulööriä ja viittä muutta lisäainetta, enimmäkseen ovelasti E-koodeistaan avattuna.

Kuluttajaa johdetaan helposti harhaan, kun E-koodihaloon jälkeen valmistajat ovat siirtyneet lisäaineiden ja sokereiden kirjaamiseen suoralla tavalla. Etenkin jos ainesosaluettelossa on sana, jossa esiintyy esimerkiksi etuliitteenä sana "maissi" tai "vehnä", ainakin itselleni on tullut ensimmäiseksi mieleen että okei, se on siis luonnollista, vaikkei se edes ole.

Lisäaineita, sokereita ja muita kivoja hakkeluksia esiintyy ruoassa mm. sen takia, että eri valmistusaineet tuodaan mahdollisesti jopa kymmenestä eri paikasta. Jokaisessa valmistuspaikassa käytetään eri aineita säilyvyyden, värin, hajun, maun ja koostumuksen parantamiseksi. Kun esimerkiksi jossain mikroruoassa sitten lukee parisenkymmentä ainesosaa, taustalla on juuri nuo tehtailujen monimutkaisuudet.

Ollessani vielä opiskelemassa elintarvikealaa Helsingin palvelualojen oppilaitoksessa, oli tärkeää osata ilmaista elintarvikkeen etiketissä mitä se sisälsi. Joskus oli pakko kirjata vihamielisiä E-koodeja mukaan, koska esimerkiksi konditoriapuolen väriaineissa oli värin lisäksi vielä säilöntäaineitakin. Harvemmin sitä tuli kuitenkaan niin suoraan laitettua, ja etiketissä luki sitten vain yksinkertaisesti *lista valmistuksessa käytetyistä aineista* ja elintarvikeväri.

Mutta takaisin sokeriin. Sitä löytyy ihan yllättävistä paikoista. Testasin jääkaappini sisällön:

Pippurimarinoitu broilerin fileesuikale
   Nappasin sen mukaani nopeasti ruokakaupasta (Alepa) ja en tarkemmin ajatellut muuta kuin että se oli tavallisen, maustamattoman lihan väristä ja siinä oli pippuria. Mutta tarkempi tarkastelu osoitti, että ison mömmölistan lisäksi siinä oli sokeria, fruktoosia ja maissimaltodekstriiniä. Kusetusta!

   maissimaltodekstriini = Wikipedia: "Maltodekstriini on hyvin nopeaa tärkkelystä. Se valmistetaan suolahappokäsittelemällä tärkkelyspitoisia kasveja, kuten maissia, perunaa tai vehnää. Se on maultaan neutraalia eikä makeaa."

Suolahappokäsittely? Sokereita broilerissa?! Olisi pitänyt ostaa sitä maustamatonta lihaa, mutta vähätuloisena täytyy turvautua usein halvempiin ratkaisuihin.


Tomaattiketsuppi
   Iso pullo X-tran halpisketsuppia, jota tulee käytettyä jauheliha- tai soijarouhekastikkeisiin. Tarkempi katselu kertoi, että tomaatin, suolan, veden ja etikan lisäksi ketsupissa on mm. sokeria, muunneltua tärkkelystä ja glukoosi-fruktoosisiirappia.

Ongelma on siinä, että vaikka itse pyrin yleensä lukemaan tuoteselosteen, annan sen joskus vain mennä listana mielen läpi ja katson siitä vain sellaisia ainesosia, joille olen allerginen. Sokeria ei jotenkin uskoisi olevan kaikessa ruoassa. Kiireessä sitä lastaa ostoskoriin halpoja tuotteita, joiden salaisuus on kovin sokerinen. Luulisi, että tomaatin oma makeus riittäisi, mutta ilmeisesti ei...?



Sitä luulisi laittavansa terveellistä kanakastiketta, mutta ei. Sokeri on huurrettu silmillemme niin, ettemme näe totuutta elintarvikkeissa.

3 kommenttia:

  1. Eikös se ole ollut ihmisillä ihan yleisessä tiedossa, että tomaattiketsuppiin tulee sokeria, ei se muuten niin makiaa olisi. Jos vaikka ajattelee tomaattimehua, niin sehän ei ole yhtään makeaa.

    VastaaPoista
  2. Olin lähinnä yllättynyt siitä, kuinka montaa eri sokerilajia ketsupissa on. :) Senhän voisi saman tien ripustaa karkkihyllyyn roikkumaan.

    VastaaPoista
  3. Itse olen tuon lihaongelman ratkaissut niin että käyn usein kaupassa ennen sulkemisaikaa jolloin -30% alennustuotteet ovat vielä hyllyssä. Jos ostan marinoitua lihaa (yleensä silloin jos mitään muuta ei ole saatavilla) niin pesen marinadin lihasta pois. Jos ketsuppia käyttää pieniä määriä kerrallaan niin sen voi tehdä tarvittaessa itsekin, ohje (englanniksi) esim. täällä -> http://paleodietlifestyle.com/homemade-paleo-condiments/#s1

    VastaaPoista