perjantai 19. huhtikuuta 2013

Kato-dino!

Anonyymi kuvakaappaus.


Tiedätte varmaan sen mainoksen, missä mainostetaan "runsaasti kalsiumia ja D-vitamiinia" ja "perusta lujille luille luodaan jo lapsena"? (Vinkki: D - anon - ino) Jep. Mainoksissa kirmaa iloisen näköinen sininen dinosaurus, ja yleensä se mainos mikä näkyy televisiosta on vuosia vanha ja siinä on ärsyttävä pikkulikka virnuilemassa omahyväisesti että "minäpäs pääsin tähän mainokseen ja oon äitin kultamussukka".

Katsotaanpa, kuinka terveellisiä nuo oikein ovatkaan:

"Ainekset

maitorahka (rasvaton maito, kerma, juoksete, hapatteet), sokeri, mansikka-banaanisose/persikka-päärynäsose/ aprikoosi-persikkasose 6%, muunnettu tärkkelys, happamuudensäätöaineet (kalsiumsitraatti, sitruunahappo, natriumsitraatti), sakeuttamisaineet (muunnettu tärkkelys, guarkumi, karrageeni), väri (punajuurimehutiiviste), aromit, D-vitamiini"


Eli sokeria ja muunnettua tärkkelystä löytyy. Ei kuitenkaan ihan niin järjettömiä määriä, mitä jossain aikuisille suunnatussa rahkavalmisteessa on. Hiilihydraattiakin on "vain" 11g/100g tuotetta.

Mitäs nuo jännän kuuloiset aineet sitten ovat? Suosittelen avaamaan niitä sivustoissa

finland.somefood.org

ja

ekoodit.fi


Muunnettu tärkkelys
= lisäaine, ikään kuin "whatever"-tärkkelys. Mistä lie kemiallisesti eristetty. Käytetään sakeuttamiseen ja stabilointiaineena. (Stabilointiaine = Wikipedia osaa kertoa, että tämä on aine, jota "lisätään muun muassa bensiiniin ja elintarvikkeisiin" ja "Elintarvikkeissa olevat stabilointiaineet sitovat ruoan ainesosat yhteen, kiinteyttävät koostumusta ja parantavat suolan- ja nesteensitomiskykyä." Nam, tyhjää täynnä siis.)

Kalsiumsitraatti = sitruunahapon kalsiumsuola. Käytetään myös makuna, koska on hieman karvas ja suolainen itsessään.

Sitruunahappo
= No ensin tulee mieleen sitruunamehu. Todellisuudessa: "Sitruunahappoa käytetään muun muassa elintarvikkeiden säilönnässä, kalkkisaostumien poistamiseen pyykin- ja astianpesukoneissa, kahvin- ja vedenkeittimissä, sikojen ripulilääkkeessä, ruosteenpoistoon autojen entisöinnissä ja tahranpoistoon vaatteissa ja limsoissa. Sitruunahappo on nautittuna haitallista hampaiden kiilteelle." (Wikipedia)

Lisäksi: "Sitruunahappoa valmistetaan ravintoliuoksessa homesienen avulla (Aspergillus niger)." Okei, no kai se on ihan jees ku on homejuustoiki ja...

Natriumsitraatti = säätelee happamuutta ja on saman oloinen kuin kalsiumsitraatti.

Guarkumi = No tän on pakko olla jotain terveellistä, kumipuusta tai jostain luonnosta? Evira: "Stabilointi- ja sakeuttamisaine, jota valmistetaan palkokasveihin kuuluvan guar-kasvin (Cyamopsis tetragonoloba) siemenistä. Saa käyttää lähes kaikkiin elintarvikkeisiin, joihin saa käyttää lisäaineita, ei kuitenkaan kuiviin elintarvikkeisiin, joihin lisätään vettä nauttimisen yhteydessä eikä minipikariin pakattuihin hyytelömakeisiin. Enimmäismäärärajoituksia lastenruoissa, hilloissa, hyytelöissä ja marmeladeissa." Käytetään sakeuttamiseen, kiinteyttämiseen (toimiskohan ihmisillä), säilyttämään kosteutta, täyteaineena, hyytelöimisaineena... Eli ihan ok kaveri. Vai onko?

Luovataito.wordpress.com: "Liikakäyttö aiheuttaa vatsakramppeja, pahoinvointia, ilmavaivoja, ripulia ja allergista ihottumaa." Kuulostaa hyvältä!

Foodcanmakeyouill.co.uk:
"Unfortunately, just because something is ‘natural’ does not mean that it is ‘safe’ for everyone. As yet there have been virtually no reports in the medical literature dealing with adverse reactions to ingesting the additive but there are an increasing number of studies that have linked guar gum with health problems in the work environment. My research experience shows me that this is often an indicator that in the future reports will begin to appear dealing with reactions from ingested guar gum. Papanikolaou et al have already reported on a case of a 52 year old man who experienced an anaphylactic shock to guar gum in a meal substitute."
Ymmärretään, ymmärretään. Kaikki ei ole kultaa mikä kiiltää.


Karrageeni
= Onkohan se sukua darrageenille? :p
Evira.fi: "E407: Karrageeni
Valmistetaan useista Rhodophyceae-ryhmän punalevälajeista. Stabilointi-, sakeuttamis- ja hyytelöimisaine. Saa käyttää lähes kaikkiin elintarvikkeisiin, joihin saa käyttää lisäaineita, ei kuitenkaan minipikariin pakattuihin hyytelömakeisiin. Enimmäismäärärajoitus hilloissa, hyytelöissä ja marmeladeissa."
Enimmäkseen riskitön siis. Käytetään kuten agar agaria tai liivatetta.

Toisaalta taas Wikissä: "Sen on mainittu aiheuttavan suolistovaivoja. Eläinkokeissa on todettu sen pilkottuna aiheuttavan syöpää, mutta pilkkomattomasta luonnonkarrageenista ei ole näyttöä."

Eli jospa kerrataan:

D-anon-ino (eli anonyymi dino) voi aiheuttaa aiemmin mainostettujen terveysväittämien lisäksi myös:

* rahan tuhlausta (vaikuttaa paksulta tuotteelta, mutta se on tehty erilaisilla lisäaineilla paksuksi) Etkös vaan ostaisi mieluummin perusrahkaa ja lisäisi siihen hedelmäpaloja ja marjoja? Saa isomman satsin tehtyä halvalla. Jos ei kelpaa lapsille, ei sitten syö mitään.

* mahdollisesti suurina määrinä ongelmia hampaiden kiilteelle (Lolol: "Lujat luut tykkää Anonyymistä!")

* ruoansulatusvaivoja ja ihottumaa


Tarkoitukseni ei ole pelotella. Tarkoitukseni on nostaa kissa pöydälle ja kysyä, että hei, mitä ruokamme oikeasti sisältää?

1 kommentti: